Oficjalny serwis internetowy Miasta Bielsk Podlaski

Niesłyszący

Przejdź do: Elektroniczna Skzynka PodawczaPrzejdź do: Biuletyn Informacji Publicznej

MENU

Zawartość

11-08-2015

Tak smakuje dawna kuchnia Podlasia

Bielsk Podlaski był gospodarzem kolejnego odcinka programu telewizyjnego z cyklu „Białoruskie Smaki Podlasia”. W jego trakcie Pani Walentyna Kolenda pokazywała widzom, jak przygotować ponczuki, czyli pichcone domowym sposobem pączki.

- Ciasto drożdżowe ma wiele zastosowań – mówią twórcy programu z Prawosławnego Serwisu Internetowego Cerkiew.pl. – Można z niego przyrządzić pieróg, Paschę, bułeczki, a nawet chleb. W tym odcinku naszego programu widzimy, jak z ciasta drożdżowego wykonuje się pyszne pączki z nadzieniem – takie, jak robiły nasze babcie i prababcie i za którymi przepadały zwłaszcza dzieci. Sztukę robienia pączków prezentuje Pani Walentyna Kolenda z Bielska Podlaskiego.

Pani Walentyna przygotowuje ponczuki zgodnie ze starym rodzinnym przepisem. Cały film można obejrzeć tu: Pączki (Ponczuki).

Odcinek nakręcony w Bielsku Podlaskim jest piątym z jedenastu dotychczas powstałych filmów prezentujących „Białoruskie Smaki Podlasia”. W całej serii prezentowano już: busłowe łapy, Paschę, babkę ziemniaczaną, kaszankę bez krwi, pierogi z kaszą gryczaną, placki ziemniaczane, pielmieni, kartacze, bułki z kapustą i grzybami oraz weki z mięsem.

- W najbliższym czasie zaprezentujemy kolejny odcinek nagrany w Bielsku Podlaskim, w którym wystąpi Pani Barbara Andrejuk z zespołu Wasiloczki oraz Doroteusz Fionik − zapowiada Anna Moroz, z redakcji Prawosławnego Serwisu Internetowego Cerkiew.pl.

Projekt „Białoruskie Smaki Podlasia” realizowany jestdzięki dotacji Ministra Administracji i Cyfryzacji, przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego w Białymstoku.
Wspiera go też Polska Sieć Sklepów Arhelan oraz podlaskie samorządy, w tym Urząd Miasta Bielsk Podlaski.

Przepis Pani Walentyny Kolendy na ponczuki:

By nasze pączki były puszyste, zaczynamy od przesiania mąki przez drobne sito, a także dodania szczypty soli. Do mąki wbijamy 6 żółtek, a 2 białka ubijamy na pianę. Do tej masy dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn drożdżowy, a także szklankę ciepłego mleka oraz 3 łyżki cukru. W międzyczasie rozpuszczamy masło, aby można je było dolać do miski z ciastem. Potrzebna nam będzie również wódka, która sprawi, że pączki nie będą tak nasiąkać tłuszczem. W trakcie zagniatania ciasto podsypujemy mąką i dodajemy pianę z ubitych białek. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy, odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wykładamy je na deskę oprószoną mąką i wycinamy okrągłe kształty używając do tego szklanki. Na każdym kawałku ciasto kładziemy łyżkę dżemu lub marmolady i zwijamy w ten sposób, by owocowa masa znalazła się w środku. Tak powstałe pączki pozostawiamy na desce ponownie do wyrośnięcia – będą one lepsze, niż gdyby rosły od razu na gorącym tłuszczu. Dopiero po tym czasie wrzucamy je do rozgrzanego oleju, i smażymy do momentu, aż się zarumienią. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Kalendarium

Imieniny obchodzą

Hanna

Julian

Łukasz

18

piątek

październik 2024

Sprawdź: Co? Gdzie? Kiedy?

Październik 2024

p w ś c p s n
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Video

Więcej filmów
Bielsk Podlaski - Podsumowanie roku 2019
Filmowe podsumowanie roku 2019 w Bielsku Podlaskim
Filmowe podsumowanie roku 2019 zaprezentowane podczas spotkania noworocznego Burmistrza Miasta Bielsk Podlaski Jarosława Borowskiego 16 stycznia 2020 r. Produkcja - TV Podlasie.
Zobacz film

Galerie zdjęć

Więcej galerii zdjęć
Kwiecisty Bielsk Podlaski 2019
Zobacz galerię

Ankieta

Ankieta badania satysfakcji i oczekiwań klientów

Wypełnij ankietę